Analisis Harga Pokok Penjualan Produk Lampu Hias Pada Toko Sentosa Listrik di Kabupaten Toraja Utara

Authors

  • Yohanis Lotong Ta'dung
  • Jens Batara Marewa
  • Isak Pasulu

DOI:

https://doi.org/10.47178/jesit.v3i1.1657

Keywords:

Merchandise Inventory, Purchases, Cost of Good Sold

Abstract

This study aims to determine the cost of goods sold for decorative lighting products at the Sentosa Electric Store in North Toraja Regency. The method used in this study is a quantitative method by identifying and collecting data in the form of numbers by describing the cost of goods sold by analyzing the research object. Data collection techniques and data analysis in this study were through literature study by studying literature such as books, research journals in the library and field studies by conducting observations and interviews with the formula for calculating the cost of goods sold. The results of this study indicate the cost of goods sold for decorative lighting products at the Sentosa Electric Store in North Toraja Regency, the cost of goods sold is Rp. 212,201,250. from the initial inventory of merchandise amounting to Rp. 82.890.000 plus purchases of Rp. 168.205,000 plus the purchase of transportation expenses of Rp. 24,000,000 so that a net purchase of Rp. 192,205,000 plus the cost of goods ready for sale amounted to Rp. 275,095. 000 then deducted the ending inventory of goods as of December 31, 2020 of Rp. 62,893,750 so that the total cost of goods sold is obtained.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ben-Daya, M., As’ad, R., & Seliaman, M. (2013). An integrated production inventory model with raw material replenishment considerations in a three layer supply chain. International Journal of Production Economics, 143(1), 53–61.

Bragg, S. M. (2012). Throughput accounting: a guide to constraint management. John Wiley & Sons.

CHUSNA, S. A. (2019). Pengaruh Biaya Bahan Baku, Biaya Tenaga Kerja Langsung Dan Biaya Overhead Pabrik Terhadap Penjualan Produk Keripik Pada Usaha Kecil Dan Menengah Nugraha Food Kabupaten Tulungagung.

Dalimunthe, M. B. (2018). Menghitung Biaya Overhead Pabrik Pada Usaha Tempahan Sepatu Barus. Niagawan, 7(3), 185–191.

Drury, C. M. (2013). Management and cost accounting. Springer.

Elmi, M., Sumarni, I., & Avriyanti, S. (2019). Analisis Penentuan Harga Pokok Produksi Dengan Metode Full Costing Terhadap Harga Jual (Studi Pada Olahan Pangan Usaha Mikro Gula Habang (Arenga Pinnata) Aneka Rasa Desateratau Kecamatan Jaro Kabupaten Tabalong). JAPB, 2(1), 124–133.

Firmansyah, T., & Darsawati, E. (2016). Pengaruh Biaya Tenaga Kerja Langsung Dan Biaya Promosi Terhadap Tingkat Laba Bersih Perusahaan Pada PD. Mochi Lampion Kaswari Periode 2012-2014. Jurnal Ilmiah Ilmu Ekonomi (Jurnal Akuntansi, Pajak Dan Manajemen), 5(9), 68–80.

Ginting, R., & Sagala, L. (2019). Analisis anggaran biaya produksi sebagai alat perencanaan dan pengendalian biaya produksi pada PT. INDAPO BATU RONGKAM. Jurnal Ilmiah Smart, 3(1), 40–46.

Hartati, N. (2017). Akuntansi Biaya.

Hidayat, I. (2018). Penerapan Etika Bisnis Islam terhadap Produksi Rumahan Toko Roti Maros Aneka Sari Kecamatan Turikale Kabupaten Maros. Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar.

Lukito, E. A. (2018). Analisis Perhitungan Harga Pokok Penjualan Mobil Bekas di PT. New Puas Motor. Unika Soegijapranata Semarang.

Luo, H., Cheng, S., Zhou, W., Yu, S., & Lin, X. (2021). A Study on the Impact of Linguistic Persuasive Styles on the Sales Volume of Live Streaming Products in Social E-Commerce Environment. Mathematics, 9(13), 1576.

Pelealu, A. J. H., Manoppo, W. S., & Mangindaan, J. V. (2018). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Dengan Menggunakan Metode Full Costing Sebagai Dasar Perhitungan Harga Jual (Studi Kasus Pada Kertina’s Home Industry). Jurnal Administrasi Bisnis (Jab), 6(002).

Pomantow, L. P., Tinangon, J. J., & Runtu, T. T. (2021). Perhitungan Harga Pokok Produksi Dengan Menggunakan Metode Full Costing Pada Rm. AYAM GORENG KRISPY DAHAR. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis dan Akuntansi, 9(3), 843–852.

Pontoh, W., & Budiarso, N. S. (2018). Ipteks penerapan metode penentuan harga jual normal dalam penentuan harga jual jasa (Studi kasus pada usaha Photocopy Gloria Manado). Jurnal ipteks akuntansi bagi masyarakat, 2(1).

Rahayu, S. (2020). Pengaruh Kualitas Sumber Daya Manusia Terhadap Kinerja Karyawan Pada Koperasi Unit Desa di Lau Gumba Brastagi Sumatera Utara. JUMANT, 12(1), 206–218.

Septyana Prastianingrum, S. E., & MSI, M. (2022). Biaya Dan Metode Harga Pokok Produksi. Akuntansi Manajemen (Pendekatan Konseptual), 299.

Supriyono, R. A. (2018). Akuntansi keperilakuan. UGM PRESS.

Tarigan, M. I., Informatika, M., & Masalah, I. (2015). Pengukuran standar waktu kerja untuk menentukan jumlah tenaga kerja optimal. Manaj. Inform, 4(1), 27–35.

Downloads

Published

2022-06-30

How to Cite

Analisis Harga Pokok Penjualan Produk Lampu Hias Pada Toko Sentosa Listrik di Kabupaten Toraja Utara . (2022). Jurnal Ekonomi, Bisnis Dan Terapan (JESIT), 3(1), 63-76. https://doi.org/10.47178/jesit.v3i1.1657